Glasvezel

Glasvezel heeft de toekomst, zeker met het oog op internetverbindingen. Het is een relatief nieuwe techniek, waardoor nog niet iedereen in Nederland op het netwerk is aangesloten. De laatste jaren zijn er echter grote stappen gezet, waardoor veel mensen vandaag de dag gebruik kunnen maken van internet via glasvezel. Dit biedt u de mogelijkheid om hoge snelheden te behalen, op basis van een betrouwbare verbinding. U kunt het glasvezel gebruiken voor uw internet, maar het is daarnaast mogelijk om via dit netwerk televisie te kijken of gebruik te maken van vaste telefonie.

Digitaal signaal

Glasvezel maakt gebruik van een digitaal signaal, dat via de speciale glasvezelkabels loopt. De techniek werkt op basis van licht, dat met een enorme snelheid door de verschillende kabels geleid wordt. Het is bij deze techniek van groot belang dat er geen knikken in kabels ontstaan, aangezien het licht dan niet de mogelijkheid heeft bij de gewenste bestemming uit te komen. De techniek is een stuk kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een ADSL verbinding, waardoor het van belang is om hier voorzichtig mee om te gaan. Eenmaal aangesloten zal glasvezel eigenlijk altijd tot een hogere internetsnelheid leiden, zeker wanneer u kiest voor de meest moderne abonnementen.

Afstand en uploaden

Het grote voordeel van internet via glasvezel is dat u maar weinig last heeft van de afstand tot de centrale of de kwaliteit van de kabel. In tegenstelling tot bij een ADSL verbinding heeft dit nauwelijks invloed op de snelheid zoals u die thuis of op kantoor ervaart. In plaats daarvan kunt u rekenen op de internetsnelheid, zoals u die afneemt bij uw provider. Bovendien ligt de snelheid voor het uploaden bij glasvezel gelijk aan die voor het downloaden, terwijl hier bij ADSL en de kabel gemakkelijk een factor 10 verschil in zit.